Vol vertrouwen zwanger, volgens eigen intuïtie bevallen, op zachte manier herstellen.                    Je kindje veilig en geborgen , dicht tegen je aan.

Koorts

24.01.2018

In de eerste week van dit jaar had mijn zoontje van 1,5 de griep. Hij was koortsig en het enige wat hij dan wil is lekker bij mij zitten, het liefst de hele dag. Mijn zoontje is daarin geen uitzondering, want bijna alle zieke kindjes willen het liefst de hele dag bij hun moeder zijn. Toeval? Ik denk het niet en vertel je daar graag meer over in dit blog.

Het moederlichaam is gemaakt met allerlei mooie handigheidjes die vaders niet hebben. Special features zou je de kunnen noemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld melk maken om onze kinderen te voeden. Een van de mooie dingen die het moederlijf kan is de temperatuur van haar kindje op peil houden. Het is een van de redenen dat een pasgeborene gelijk bij moeder op de borst wordt gelegd. In je borst zit namelijk een soort thermostaat die werkt onder invloed van de hormonen die vrijkomen wanneer er sprake is van huid-op-huid-contact. Deze thermostaat zorgt dat je huid ongeveer een graad warmer kan worden om zo de lichaamstemperatuur van de baby op peil te houden. 
Wat veel mensen niet weten, is dat deze thermostaat ook de andere kant op werkt. Wanneer je kindje koorts heeft en dus warmer is dan normaal, kan de moederborst tot ongeveer een graad kouder worden om zo het kindje verkoeling te geven. Als je het zo bekijkt, klinkt het best logisch dat een ziek kindje het liefst de hele dag bij zijn of haar moeder ligt.
Een lactatiedeskundige vertelde me een poosje geleden trouwens dat de thermostaat van een tweelingmoeder er zelfs voor kan zorgen dat de linker en de rechter borst een verschillende temperatuur hebben en tot wel een graag van elkaar kunnen verschillen! Prachtig zoals het moederlijf gemaakt is.

Huid-op-huid-contact is de sleutel in dit proces, maar soms heb je geen zin om met bloot bovenlijf te zitten of is het simpelweg even niet mogelijk. Een rekbare draagdoek biedt dan uitkomst. Je kunt deze doek namelijk op zo'n manier knopen dat je je kind op je huid kunt dragen, terwijl de doek als een t-shirt om je heen zit.
Wanneer je in deze situatie voor een rekbare draagdoek kiest, is het belangrijk dat je een dunne, luchtige doek kiest die de warmte goed reguleert en weinig of geen vocht vasthoudt. Op de foto zie je mij met zo'n doek. Deze dunne doek is gemaakt van zachte bamboetricot, een stof die van nature warmte regulerend én licht antibacterieel is.

Heb je geen rekbare draagdoek in huis, dan kun je natuurlijk ook huid-op-huid dragen met een geweven doek. Kies dan voor een zachte, dunne doek en trek zelf een vestje aan om je rug en armen warm te houden. Om voor een goede luchtstroom te zorgen en je kindje vrij te laten ademen, knoop je je vestje niet helemaal dicht.

Het lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar houd ten alle tijde je kindje goed in de gaten. Dat is altijd belangrijk, maar zeker als het ziek is. Wanneer je merkt dat je kindje het echt te warm of te koud krijgt, stop dan met dragen en ga lekker met hem of haar op de bank zitten knuffelen. Huid-op-huid-contact heb je ook wanneer je kindje met zijn of haar wangetje op jouw borst ligt te slapen.


 

Op de foto heeft mijn zoontje nog blote voetjes, want de foto is gemaakt voor ik hem zijn lange sokjes aantrok.