Vol vertrouwen zwanger, volgens eigen intuïtie bevallen, op zachte manier herstellen.                    Je kindje veilig en geborgen , dicht tegen je aan.

Winter

02.12.2017


De winter. Tijd van warme chocolademelk, dikke sokken of pantoffels, de kachel aan als je binnen bent en een muts op wanneer je naar buiten gaat. Maar hoe doe je dat als je wilt dragen? Waar houd je dan rekening mee? Ik vertel je er graag meer over.

Misschien heb je al gemerkt dat het knopen met een doek lastig is wanneer jij en je kindje beide een dikke winterjas dragen. Het aanspannen lukt niet goed door de gewatteerde stof, je krijgt de doek niet mooi strak en je kindje zit te los waardoor hij of zij alle kanten uit kan wiebelen. Misschien is de stof van jullie jassen erg glad waardoor de banen die over je schouders gaan afglijden of kruipt je jas omhoog waardoor je een koude rug krijgt. Allemaal zaken die het knopen in de winter niet gemakkelijker maken en waardoor je misschien geneigd bent je fijne doek alleen binnenshuis te gebruiken of zelfs op te ruimen tot het buiten warmer wordt. Wees gerust, er zijn veel oplossingen waardoor je ook nu het winter wordt kunt blijven dragen.

Draagjas

Misschien wel de meest ingenieuze oplossing van alles: een jas die jullie beide past! Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar let op: de jas is niet bedoeld ter vervanging van een draagdoek of ergonomische drager. Zo heb je draagvesten die alleen als zodanig gebruikt kunnen worden en waarvan de voor- en achterkant gelijk zijn zodat je kunt buik- en rugdragen. Daarnaast zijn er zwangerschapsjassen waar je na de geboorte van je kindje voor in de rits een tussenstuk met capuchon kunt zetten waardoor deze jas geschikt wordt bij het buikdragen.  Tot slot zijn er de vier-in-één-jassen. Deze veelzijdige jassen hebben zowel aan de voor als achterkant een rits en worden geleverd met verschillende inserts waardoor de jas tijdens de zwangerschap, het buikdragen, het rugdragen én als gewone jas te gebruiken is. Er is keus tussen elegant, sportief, unisex, felle kleuren of neutraal zwart, fleece, softshell, wol, noem het maar op. Veel variatie in mogelijkheden dus, maar ook in prijs. Deze jassen en vesten zijn er namelijk vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro.
Bij mij kun je terecht voor de mooie draagjassen en -vesten van LennyLamb.

Draagcover

Wanneer je een draagjas niet ziet zitten, is een draagcover wellicht een uitkomst. Dit is als het ware een hoes die je over je kindje in de doek of drager heen trekt. Sommige covers bestaan slechts uit twee aan elkaar vastzittende collen; één voor jezelf en één voor je kindje. Andere gaan helemaal om je kindje heen en hebben al dan niet een col voor jezelf en/of een mutsje voor de kleine. Draagcovers komen in verschillende kleuren en materialen, waarvan fleece de meest gangbare is.  Zelf draag je je eigen jas, maar met de rits los. Het voordeel is dat een cover in de meeste gevallen aantrekkelijker geprijsd is dan een draagjas, het nadeel is dat het voor jou kan tochten als je je jas los hebt. Zowel bij Little Frog als Lenny Lamb zijn draagcovers of tweepersoons-collen verkrijgbaar.

Ergonomische Drager

Een andere optie is om tijdens de wintermaanden voor een ergonomische drager te kiezen in plaats van een draagdoek te knopen. Soms is het gewoon het meest praktisch wanneer jullie beiden je eigen winterjas kunnen dragen. Bijvoorbeeld wanneer je een dreumes of peuter draagt die vaak lekker zelf wil lopen, maar toch ook regelmatig je rug op wil (of moet omdat je wilt opschieten). In dat geval biedt een ergonomische drager uitkomst. Het voordeel is namelijk dat je niet over jullie jassen heen hoeft aan te spannen en dat een drager daardoor vaak prettiger en steviger zit. Denk er  alleen wel aan dat je je kindje iets warms om de beentjes aantrekt. Broekspijpen hebben in een drager vaak de neiging om op te kruipen, waardoor de blote huid van het onderbeen zichtbaar is. In de winter natuurlijk veel te koud, maar gelukkig is ook daar een oplossing voor. Beenwarmers trek je over de broek aan, waardoor je geen blote huid krijgt en als het buiten echt heel erg koud is, zijn kniekousjes geen overbodige luxe. Er is veel moois op de markt, maar wie weet heb je net als ik wel een lieve schoonmoeder die een paar wollen beenwarmertjes voor haar kleinkind wil breien ;)

Wat voor manier je ook kiest om jullie beiden tijdens een draagwandeling in de koude winterperiode warm te houden, bekijk altijd per situatie wat voor jullie werkt. Wees je er van bewust dat je kindje dicht tegen je aan zit. Vooral wanneer er geen jassen tussen jullie beiden zitten, wordt hij of zij door jouw lichaamswarmte verwarmd. De rug wordt echter niet verwarmd, dus let goed op dat je niet te weinig lagen gebruikt waardoor de rug té koud wordt. Vergelijk het met wanneer je 's zomers bij een kampvuur zit en je rug ijskoud is, terwijl je buik gloeit van warmte. Tegelijkertijd loop je met te veel lagen het risico dat jullie het te warm krijgen. Wanneer je met laagjes werkt, kun je hier wat mee spelen en een laagje toevoegen of verwijderen wanneer het zo uitkomt dat je wat warmer of kouder moet kleden dan je in de eerste instantie had ingeschat.
Kortom: houd je kindje ten alle tijde goed in de gaten. Jij kent hem of haar het best en je kunt zelf het best inschatten wat warm genoeg is. 

Ik wens jullie veel mooie, winterse draagwandelingen toe!