Je kindje veilig en geborgen tegen je aan, op kusjeshoogte, waar het vertrouwde geluid van je hartslag duidelijk hoorbaar is.

Heupdragen

24.06.2017 

®Jantina van der Valk

Op iedere pagina van mijn website zie je bovenaan een foto van mij en mijn zoontje op de veluwe. Op dat moment is hij ruim negen maanden en ik draag hem op mijn heup, de plaats waar hij het meest van de wereld ziet en alles wat ik doe meemaakt. Als hij hier zit, kan ik hem van alles aanwijzen en oogcontact maken wanneer ik met hem praat. Wanneer ik hem op mijn buik draag, is het natuurlijk gemakkelijk om contact te maken, maar heeft hij voornamelijk uitzicht op mijn borst. Op mijn rug kan hij over mijn schouder meekijken, maar meestal kijkt hij op zij en het is veel moeilijker om (oog)contact te maken. Wanneer een kind op je heup zit, heeft het zowel uitzicht naar voren, achteren als opzij en leert zo het meest van wat degene die het draagt doet. 

Het lijkt een van de meest natuurlijke houdingen om een kind te dragen. Vaak zie je dat een moeder die haar kind optilt, het automatisch op de heup zet en ondersteunt met haar arm. Haar lichaam lijkt er, met een slanke taille en bredere heupen als een perfect kinderzitje, speciaal voor gemaakt. Het valt me steeds vaker op dat ook kinderen voor deze plaats gemaakt lijkt. De o-beentjes waar iedere baby mee geboren wordt, passen perfect om de buik en rug van zijn moeder heen. Een geweven draagdoek of ringsling is een mooi hulpmiddel om een kind op deze plaats te dragen, want ondersteuning van alleen je arm wordt op een zeker moment zwaar.

Door alle prikkels van het kijken en leren wordt een kind op een gegeven moment moe. Ook bij heupdragen is de kans op overprikkeling nihil, want je kindje kan zelf bepalen wanneer het mooi is geweest en zich dan van de wereld afwenden. Vaak zie je na verloop van tijd dat kinderen die gedragen worden, heerlijk hun hoofd tegen je aan leggen en in slaap vallen. Een veiligere slaapplaats dan dicht tegen je ouder of verzorger aan is er niet, waardoor zelfs moeilijke slapers uiteindelijk hun broodnodige rust kunnen vinden.

Regelmatig krijg ik de vraag of je niet scheef gaat lopen of last van je schouder krijgt tijdens het heupdragen. Dit kan natuurlijk voorkomen, maar wanneer je weet waar je rekening mee moet houden, is heupdragen ontzettend fijn! Een draagconsulent kan je helpen om je draagdoek of ringsling op de juiste manier te knopen, zodat ook jij en je kind kunnen genieten van deze fiijne manier van dragen.